Propozycja dla tych, którzy nie przepadają za smażonymi słodkościami – profiterolki, czyli mini ptysie 🙂 wykonane z ciasta parzonego (jak eklerki), z dowolnym, byle słodkim nadzieniem. Jeśli wypełnicie je ubitą śmietanką kokosową będą świetną tłusto czwartkową przekąską dla maluchów. Dorośli mogą poszaleć nadziewając kajmakiem lub słodką kremówką. Ptysie wypełniamy specjalną szprycą z wąską końcówką lub, tak jak ja, przecinając na pół i nakładając krem łyżeczką.

Co będzie potrzebne:

– 1 szklanka wody
– 125 g masła
– 1 szklanka mąki pszennej
– 4 jajka
– śmietanka kokosowa (gęsta część mleka kokosowego)
– pół laski wanilii
– rozpuszczona gorzka czekolada do ozdobienia wierzchu

Wykonanie:

W garnku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać 2,5 cm kółka przy pomocy rękawa cukierniczego, okrągłą końcówką (1 cm szerokości). Można również wyłożyć łyżką.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut. Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.

Śmietankę kokosową ubić na gęsty krem, dodać ziarenka wanilii (można dosłodzić odrobiną syropu klonowego). Nadziać ptysie. Polać czekoladą.

Reklamy