Tortilla to pszenne placki, które można nadziać ulubionymi dodatkami – mięsem (np pulled pork), warzywami, owocami morza. Tak banalne, że wolałam je przygotować w domu niż iść do sklepu oddalonego od domu 500 metrów. Jeśli macie w domu mąkę to tak naprawdę możecie je zrobić od ręki.
Co będzie potrzebne (6 placków o srednicy ok 20 cm):
– 2 szklanki mąki
– 160 ml gorącej wody
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę wymieszaną z solą zalać gorącą wodą, dodać olej. Wymieszać łyżką a następnie zagniatać 5 minut (można się wspomóc malakserem lub porzadnym mikserem z hakiem).
Ciasto odstawić na kilka minut do ostygnięcia szczelnie przykryte wilgotną ściereczką by nie wyschło.
Ostudzone podzielić na 6 równych porcji. Rozwałkować jak najcieniej na w miarę okrągłe placki.
Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni z nieprzywierającącą powłoką ok 30-60 sekund z każdej strony.
Od razu po usmażeniu wsadzić do torebki strunowej by placki nie straciły elastyczności – będzie je łatwiej zawijać wypełnione nadzieniem.
3 Pingback