Tortilla to pszenne placki, które można nadziać ulubionymi dodatkami – mięsem (np pulled pork), warzywami, owocami morza. Tak banalne, że wolałam je przygotować w domu niż iść do sklepu oddalonego od domu 500 metrów. Jeśli macie w domu mąkę to tak naprawdę możecie je zrobić od ręki.

Co będzie potrzebne (6 placków o srednicy ok 20 cm):

– 2 szklanki mąki

– 160 ml gorącej wody

– 2 łyżki oleju 

– szczypta soli
Wykonanie:

Mąkę wymieszaną z solą zalać gorącą wodą, dodać olej. Wymieszać łyżką a następnie zagniatać 5 minut (można się wspomóc malakserem lub porzadnym mikserem z hakiem). 

Ciasto odstawić na kilka minut do ostygnięcia szczelnie przykryte wilgotną ściereczką by nie wyschło.

Ostudzone podzielić na 6 równych porcji. Rozwałkować jak najcieniej na w miarę okrągłe placki.

Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni z nieprzywierającącą powłoką ok 30-60 sekund z każdej strony.

Od razu po usmażeniu wsadzić do torebki strunowej by placki nie straciły elastyczności – będzie je łatwiej zawijać wypełnione nadzieniem.