Miękkie, smaczne, szybkie do zrobienia – do ich przygotowania wystarczy Wam tylko łyżka, żeby z grubsza wymieszać ciasto. Pomimo prostoty wykonania smakują jak dobre, wilgotne drożdżówki. Przepis pochodzi z Moich wypieków.
Co będzie potrzebne (na ok 15 muffinów):
– 2 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 jajka, roztrzepane
– 100 g cukru
– pół szklanki rotopionego masła
– 300 g jogurtu naturalnego
– 5 dużych śliwek pokrojonych na nieduże kawałki
– opcjonalnie: brązowy cukier do posypania
Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z masłem o jogurtem. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając tylko do połączenia składników (ciasto powinno być lekko grudkowate), pod koniec dodając śliwki.
Ciasto wyłożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, do ok 3/4 wysokości, posypać brązowym cukrem (można pominąć).
Piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Lekko przestudzić, po czym wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Skomentuj