Jeśli tak jak my jesteście zmęczeni ciężkimi świątecznymi daniami, a jednocześnie chcielibyście uczcić koniec roku czymś niebanalnym to bardzo Wam polecam to danie: wykwintne krewetki z podrasowanym sosem koktajlowym, świeżymi warzywami, podane w domowej tortilli. Inspiracją był przepis z książki „Ryby są super” z Lidla.

Co będzie potrzebne:

Na sos:

– 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

– 4 łyżki majonezu

– 4 łyżki ketchupu

– łyżka soku z limonki

– kilka listków mięty, posiekanych

 Ponad to:

– oliwa

– 3 ząbki czosnku

– 16 surowych krewetek, obranych z pancerzyków

– 100 ml białego wytrawnego wina

– sok z połowy cytryny

– sól, pieprz

– kilka liści sałaty

– czerwona papryka

– ogórek zielony

– domowe tortille

Wykonanie:

Składniki sosu wymieszać dokładnie.


Na rozgrzanej oliwie przesmażyć krótko posiekane ząbki czosnku oraz krewetki (ok 2 minuty). Zalać winem i dodać sok z cytryny. Dusić jeszcze ok 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.

Warzywa pokroić na nieduże kawałki.

Ciepłe tortille posmarować sosem koktajowym (jeśli nie macie świeżo usmażonych placków należy je chwilę podgrzać na patelni). Nadziać warzywami i odsączonymi z sosu winnego krewetkami.