Jeśli tak jak my jesteście zmęczeni ciężkimi świątecznymi daniami, a jednocześnie chcielibyście uczcić koniec roku czymś niebanalnym to bardzo Wam polecam to danie: wykwintne krewetki z podrasowanym sosem koktajlowym, świeżymi warzywami, podane w domowej tortilli. Inspiracją był przepis z książki „Ryby są super” z Lidla.
Co będzie potrzebne:
Na sos:
– 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
– 4 łyżki majonezu
– 4 łyżki ketchupu
– łyżka soku z limonki
– kilka listków mięty, posiekanych
Ponad to:
– oliwa
– 3 ząbki czosnku
– 16 surowych krewetek, obranych z pancerzyków
– 100 ml białego wytrawnego wina
– sok z połowy cytryny
– sól, pieprz
– kilka liści sałaty
– czerwona papryka
– ogórek zielony
Wykonanie:
Składniki sosu wymieszać dokładnie.
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć krótko posiekane ząbki czosnku oraz krewetki (ok 2 minuty). Zalać winem i dodać sok z cytryny. Dusić jeszcze ok 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
Warzywa pokroić na nieduże kawałki.
Ciepłe tortille posmarować sosem koktajowym (jeśli nie macie świeżo usmażonych placków należy je chwilę podgrzać na patelni). Nadziać warzywami i odsączonymi z sosu winnego krewetkami.
Skomentuj