Mała wariacja na temat chilli con carne – zostało wzbogacone mocną kawą, gorzką czekoladą i wędzoną papryczką chipotle. Można je podać z ryżem, domową tortillą lub nachosami
Co będzie potrzebne (porcja na 4 osoby)
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 5 ząbków czosnku
- Laska cynamonu
- 2 liście laurowe
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 1 papryczka chipotle
- 200 ml gorącej mocnej kawy
- 1 papryczka chilli
- 1 czerwona papryka
- Puszka kukurydzy
- Puszka fasoli
- Puszka pomidorów
- Świeża kolendra
Wykonanie :
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek w cienkie plasterki. Świeżą chilli posiekać. Czerwoną paprykę pokroić na nieduże paski. Do gorącej kawy wrzucić chipotle, by namiękła. W dużym garnku lub patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę, kumin, wędzoną paprykę i oregano. Dusić na małym ogniu przez około 10 minut aż cebula zmięknie. Wyjąć chipotle z kawy, posiekać. Dodać do cebuli chipotle, świeżą chilli, czosnek, laskę cynamonu i liście laurowe. Wlać kawę, w której moczyła się chipotle.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Smażyć wołowinę małymi partiami aż lekko zbrązowieje. Dorzucić do garnka z przyprawami, dodać kukurydzę, czerwoną paprykę, fasolę i pomidory. Rozgnieść pomidory wierzchem łyżki. Przyprawić szczyptą soli, dodać czekoladę i brązowy cukier. Dusić około godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.
Skomentuj