Mała wariacja na temat chilli con carne – zostało wzbogacone mocną kawą, gorzką czekoladą i wędzoną papryczką chipotle. Można je podać z ryżem, domową tortillą lub nachosami

Co będzie potrzebne (porcja na 4 osoby)

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 5 ząbków czosnku
  • Laska cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 papryczka chipotle
  • 200 ml gorącej mocnej kawy
  • 1 papryczka chilli
  • 1 czerwona papryka
  • Puszka kukurydzy
  • Puszka fasoli
  • Puszka pomidorów
  • Świeża kolendra

Wykonanie :

Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek w cienkie plasterki. Świeżą chilli posiekać. Czerwoną paprykę pokroić na nieduże paski. Do gorącej kawy wrzucić chipotle, by namiękła. W dużym garnku lub patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę, kumin, wędzoną paprykę i oregano. Dusić na małym ogniu przez około 10 minut aż cebula zmięknie. Wyjąć chipotle z kawy, posiekać. Dodać do cebuli chipotle, świeżą chilli, czosnek, laskę cynamonu i liście laurowe. Wlać kawę, w której moczyła się chipotle.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Smażyć wołowinę małymi partiami aż lekko zbrązowieje. Dorzucić do garnka z przyprawami, dodać kukurydzę, czerwoną paprykę, fasolę i pomidory. Rozgnieść pomidory wierzchem łyżki. Przyprawić szczyptą soli, dodać czekoladę i brązowy cukier. Dusić około godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.