Tak naprawdę najważniejszym składnikiem sałatki, który sprawia że ma egzotyczny charakter jest dressing. Na bazie mleka kokosowego, lekko pikantny i kwaskowaty. Ja się w nim zakochałam 🙂 Przepis odkopałam w głębinach internetu, gdy szukałam dodatku do wieprzowiny po karaibsku, a pochodzi (z małymi modyfikacjami) z programu kanadyjskiego szefa kuchni Michaela Smitha.
Co będzie potrzebne :
– opakowanie miksu sałat
– mango
– 150 ml mleczka kokosowego
– 1,5 cm kawałek imbiru
– pół pęczka kolendry
– pół papryczki chilli
– sok z jednej limonki
Wykonanie:
W misce umieścić umyte sałaty i obrane i pokrojone na plastry mango.
Przygotować dressing: w słoiku wymieszać mleko kokosowe z sokiem z limonki, startym imbirem i posiekanymi kolendrą i chilli. Polać przed podaniem.
Skomentuj