Jedna z moich ulubionych pozycji grillowych – kotlety schabowe w egzotycznej marynacie. Dodatek alkoholu sprawia, że mięso jest delikatne, soczyste, a owocowy smak marynaty wprowadzi Was w letni nastrój.  Marynujemy mięso przynajmniej 4 godziny a najlepiej całą noc. Przepis znalazłam kiedyś w książce kucharskiej o grillowaniu, ale niestety nie pamiętam ani tytułu ani wydawnictwa.

Co będzie potrzebne:

– 4 kotlety schabowe bez kości
– 4 łyżki brązowego cukru
– 4 łyżki soku pomarańczowego lub ananasowego
– 2 łyżki rumu
– 2 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:

Marynatę przygotowujemy mieszając w misce brązowy cukier, sok pomarańczowy lub ananasowy, rum i wiórki kokosowe. Kotlety schabowe wsadzić do marynaty na minimum 4 godziny na najlepiej na całą noc. 
Grillować, uważając aby karmel, który powstanie na mięsie się za bardzo nie przypiekł. Jeśli nie macie grilla można kotlety usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na kratce.

Reklamy