Cudowny comfort food, szczególnie w sezonie warzyw korzeniowych. Pieczone w miodzie marchewki i pietruszki z sycącą komosą ryżową.
Co będzie potrzebne:
- 4 marchewki (u mnie dwie odmiany)
- 3 pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku, nieobrane, zgniecione bokiem noża
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki soli
- Pieprz
- 240 g komosy ryżowej (ja użyłam białej i czerwonej)
- 720 ml wrzącej wody
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 garści rukoli
Wykonanie:
Warzywa obrać i pokroić w słupki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym razem z rozmarynem, liśćmi laurowymi, czosnkiem, solą, pieprzem, miodem i oliwą. Dokładnie wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie, dodać wypłukaną komosę i wrzącą wodę. Wymieszać i wstawić przykryte folią aluminiową na kolejne 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, przemieszać i zostawić na 5 minut, żeby komosa wchłonęła resztę wody.p
Przyprawić sokiem z cytryny, oliwą i posypać rukolą. Można podać na ciepło i na zimno.

Skomentuj