Cudowny comfort food, szczególnie w sezonie warzyw korzeniowych. Pieczone w miodzie marchewki i pietruszki z sycącą komosą ryżową.

Co będzie potrzebne:

  • 4 marchewki (u mnie dwie odmiany)
  • 3 pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku, nieobrane, zgniecione bokiem noża
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • Pieprz
  • 240 g komosy ryżowej (ja użyłam białej i czerwonej)
  • 720 ml wrzącej wody
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 garści rukoli

Wykonanie:

Warzywa obrać i pokroić w słupki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym razem z rozmarynem, liśćmi laurowymi, czosnkiem, solą, pieprzem, miodem i oliwą. Dokładnie wymieszać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie, dodać wypłukaną komosę i wrzącą wodę. Wymieszać i wstawić przykryte folią aluminiową na kolejne 20 minut.

Wyjąć z piekarnika, przemieszać i zostawić na 5 minut, żeby komosa wchłonęła resztę wody.p

Przyprawić sokiem z cytryny, oliwą i posypać rukolą. Można podać na ciepło i na zimno.