Idealne ciastka dla tych, którym nie po drodze z mozolnym wałkowaniem i wycinaniem pierniczków, a jednocześnie przepadają za ich korzennym smakiem i aromatem. Miękkie i słodkie, z pięknie popękanym wierzchem. Odchudzony o 1/3 cukru przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com

Co będzie potrzebne:

  • 375 mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki (180 ml) płynnego miodu lub melasy lub syropu daktylowego
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

Mąkę z cukrem, przyprawami i sodą oczyszczoną umieścić w misie miksera (lub malaksera) i krótko utrzeć z masłem pokrojonym w kostkę. Powstałe ciasto mieć konsystencję mokrego piasku.

Dodać miód/melasę i mleko i zmiksować do dokładnego połączenia składników.

Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego. Kulki obtaczać najpierw w zwykłym cukrze, a potem obficie w cukrze pudrze. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach (ciasteczka urosną i się spłaszczą) – mi wchodziło 12 sztuk na raz.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut. Wyjąć i ostudzić wstępnie na blasze (będą miękkie), a potem przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Podczas stygnięcia ciasteczka mogą jeszcze bardziej się spłaszczyć.