Idealne ciastka dla tych, którym nie po drodze z mozolnym wałkowaniem i wycinaniem pierniczków, a jednocześnie przepadają za ich korzennym smakiem i aromatem. Miękkie i słodkie, z pięknie popękanym wierzchem. Odchudzony o 1/3 cukru przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com
Co będzie potrzebne:
- 375 mąki
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 170 g zimnego masła
- 3/4 szklanki (180 ml) płynnego miodu lub melasy lub syropu daktylowego
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Mąkę z cukrem, przyprawami i sodą oczyszczoną umieścić w misie miksera (lub malaksera) i krótko utrzeć z masłem pokrojonym w kostkę. Powstałe ciasto mieć konsystencję mokrego piasku.
Dodać miód/melasę i mleko i zmiksować do dokładnego połączenia składników.
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego. Kulki obtaczać najpierw w zwykłym cukrze, a potem obficie w cukrze pudrze. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach (ciasteczka urosną i się spłaszczą) – mi wchodziło 12 sztuk na raz.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 minut. Wyjąć i ostudzić wstępnie na blasze (będą miękkie), a potem przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Podczas stygnięcia ciasteczka mogą jeszcze bardziej się spłaszczyć.

Skomentuj