W tym roku oprócz pierniczków (Pepparkakor) zaszaleliśmy i zrobiliśmy domek z piernika, a dokładniej piernikową szklarnię, do której wycięcia udało mi się dorwać zestaw foremek. W internecie krąży mnóstwo szablonów do wycinania piernikowych chatek więc nie trzeba koniecznie posiadać foremek. W załączonej do zestawu instrukcji okna były wypełnione żelatyną w listkach, przyklejoną na lukier, ja użyłam pokruszonych landrynek, które po rozpuszczeniu w piekarniku utworzyły piękne witraże. Przepis na ciasto do domku z piernika pochodzi ze strony mojewypieki.com – jest to oszczędnościowa wersja ponieważ chatka ma służyć tylko do dekoracji. Z tych proporcji wyszły mi dwie szklarnie, ale dużo ciasta odzyskiwałam z wycinania okien, standardowy domek z piernika powinien wyjść jeden.

Co będzie potrzebne:

  • 250 g margaryny
  • 200 g brązowego cukru
  • 7 łyżek miodu lub (by uzyskać ciemniejszy kolor) syropu z daktyli
  • 600 g mąki pszennej
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Opcjonalnie: opakowanie twardych landrynek

Wykonanie:

Margarynę wraz z cukrem i miodem podgrzewać w garnuszku na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia się cukru i połączenia masy. Zdjąć z palnika i przestudzić.

W misie miksera umieścić suche składniki i dodać przestudzone mokre. Zmiksować do połączenia składników. Można też zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Ciasto można schłodzić w lodówce, owinięte folią spożywczą, jeśli będzie zbyt lepkie.

Wałkować na grubość 4-5 mm, w razie konieczności podsypując mąką (ja wałkowałam między dwoma kawałkami papieru do pieczenia). Wyciąć kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można od razu wycinać na papierze i przenieść w całości na blachę – dzięki temu elementy nam się nie połamią.

W wyciętych oknach ułożyć warstwę pokruszonych landrynek. Można je pokruszyć w moździerzu lub wsadzić do torebki strunowej i rozbić tluczkiem. Nie muszą to być bardzo małe kawałki – od temperatury w piekarniku i tak się ładnie rozpuszczą.

Piec w temperaturze 180°C przez około 12 minut. Ostrożnie przestudzić na blasze, a następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Ozdobić każdy z elementów lukrem królewskim i ewentualnie kolorowymi posypkami i perełkami.

Połączyć boki domku na lukier królowski. Gdy zastygnie, dodać elementy dachu.

Lukier królowski:

  • 2 duże białka
  • 420 g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ewentualnie barwniki spożywcze w płynie lub żelu

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, ucierać przez ok 10-15 minut na najniższych obrotach, używając końcówki do ucierania (nie do ubijania – nie napowietrzamy masy). Przełożyć masę do worka cukierniczego lub torebki strunowej z odciętym małym kawałkiem rogu.