Kolejne danie, które robi się same i nie wymaga dużych nakładów pracy. A smaki i kolory powodują ślinotok. Dzięki cieciorce danie jest sycące, ale można je dodatkowo podać z kuskusem.
Co będzie potrzebne (na 3 porcje):
- 1 średni kalafior, pokrojony w różyczki
- 1 czerwona cebula, pokrojona na piórka
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki ras el hanout
- 1 łyżeczka soli
- 3 grubsze filety z dorsza
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cytryna, sok i starta skórka
- 1/2 łyżeczki soli
- Garść nasion granatu
- Garść posiekanej mięty
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C.
W naczyniu żaroodpornym umieścić kalafiora, cebulę i odsączoną cieciorkę. Wymieszać i przyprawić większością soli, ras el hanout i oliwy. Ułożyć na wierzchu filety z dorsza i przyprawić resztą przypraw.
Wstawić do piekarnika na 25 minut
Wymieszać pozostałą oliwę, sok i skórkę z cytryny i sól.
Po zakończeniu pieczenia polać dressingiem warzywa i rybę, posypać granatem i miętą.


Skomentuj