Kolejne danie, które robi się same i nie wymaga dużych nakładów pracy. A smaki i kolory powodują ślinotok. Dzięki cieciorce danie jest sycące, ale można je dodatkowo podać z kuskusem.

Co będzie potrzebne (na 3 porcje):

  • 1 średni kalafior, pokrojony w różyczki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona na piórka
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ras el hanout
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 grubsze filety z dorsza

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cytryna, sok i starta skórka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Garść nasion granatu
  • Garść posiekanej mięty

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180°C.

W naczyniu żaroodpornym umieścić kalafiora, cebulę i odsączoną cieciorkę. Wymieszać i przyprawić większością soli, ras el hanout i oliwy. Ułożyć na wierzchu filety z dorsza i przyprawić resztą przypraw.

Wstawić do piekarnika na 25 minut

Wymieszać pozostałą oliwę, sok i skórkę z cytryny i sól.

Po zakończeniu pieczenia polać dressingiem warzywa i rybę, posypać granatem i miętą.