Idealne na chłodniejsze dni danie jednogarnkowe – sycące, kolorowe i aromatyczne.
Co będzie potrzebne (na 3 porcje):
- 600 g ziemniaków, pokrojonych na połówki lub ćwiartki
- 1 nieduża czerwona cebula, przekrojona na ćwiartki
- 2 garści pomidorów gałązkowych, przekrojonych na pół
- 6 podudzi z kurczaka
- 1 cytryna pokrojona na ósemki
- 1 słoik karczochów w oleju/oliwie
- 1 łyżeczka soli
- Świeżo mielony pieprz
- 3 gałązki rozmarynu
- 4 łodyżki tymianku
- 1 słoik czarnych oliwek bez pestek (użyłam kalamata)
- Sok z połowy cytryny
- Skórka starta z połowy cytryny
- Garść posiekanej bazylii
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Do dużego naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki, cebulę, kurczaka, cytrynę i pomidory tak żeby były ułożone w jednej warstwie. Polać olejem z karczochów. Przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.
Wstawić do piekarnika na godzinę.
W międzyczasie pokroić karczochy na nieduże kawałki, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, oliwkami i bazylią. Wyłożyć mieszankę na wierzch naczynia na 15 minut przed końcem pieczenia.


Skomentuj