Idealne na chłodniejsze dni danie jednogarnkowe – sycące, kolorowe i aromatyczne.

Co będzie potrzebne (na 3 porcje):

  • 600 g ziemniaków, pokrojonych na połówki lub ćwiartki
  • 1 nieduża czerwona cebula, przekrojona na ćwiartki
  • 2 garści pomidorów gałązkowych, przekrojonych na pół
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 1 cytryna pokrojona na ósemki
  • 1 słoik karczochów w oleju/oliwie
  • 1 łyżeczka soli
  • Świeżo mielony pieprz
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 4 łodyżki tymianku
  • 1 słoik czarnych oliwek bez pestek (użyłam kalamata)
  • Sok z połowy cytryny
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • Garść posiekanej bazylii

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Do dużego naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki, cebulę, kurczaka, cytrynę i pomidory tak żeby były ułożone w jednej warstwie. Polać olejem z karczochów. Przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.

Wstawić do piekarnika na godzinę.

W międzyczasie pokroić karczochy na nieduże kawałki, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, oliwkami i bazylią. Wyłożyć mieszankę na wierzch naczynia na 15 minut przed końcem pieczenia.