Szparagi w tym sezonie nam ciągle towarzyszyły – najczęściej z grilla. Tym razem podrasowałam je cytrynowym sosem i posypałam zgrillowaną pancettą (bez niej też są pycha). Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi grillowania wg Webera”.

Co będzie potrzebne:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz
  • 4 cienkie plastry pancetty (lub prosciutto crudo)

Wykonanie:

Ocet, szalotkę, skórkę z cytryny i musztardę wymieszać w miseczce. Ubijając małą trzepaczką dodawać powoli oliwę aż powstanie sos o konsystencji emulsji.

Odłamać twarde końcówki szparagów. Szparagi ułożyć na półmisku, polać kilkoma łyżkami winegretu i posolić.

Szparagi grillować z zamkniętą pokrywą ok 6-8 minut, kilka razy obracając. Pancettę grillować około 2-3 minuty aż będzie rumiana i chrupiąca.

Szparagi ułożyć na półmisku, polać resztą winegretu i posypać pokruszoną pancettą.