Szparagi w tym sezonie nam ciągle towarzyszyły – najczęściej z grilla. Tym razem podrasowałam je cytrynowym sosem i posypałam zgrillowaną pancettą (bez niej też są pycha). Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi grillowania wg Webera”.
Co będzie potrzebne:
- Pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 4 łyżki oliwy
- Sól i pieprz
- 4 cienkie plastry pancetty (lub prosciutto crudo)
Wykonanie:
Ocet, szalotkę, skórkę z cytryny i musztardę wymieszać w miseczce. Ubijając małą trzepaczką dodawać powoli oliwę aż powstanie sos o konsystencji emulsji.
Odłamać twarde końcówki szparagów. Szparagi ułożyć na półmisku, polać kilkoma łyżkami winegretu i posolić.
Szparagi grillować z zamkniętą pokrywą ok 6-8 minut, kilka razy obracając. Pancettę grillować około 2-3 minuty aż będzie rumiana i chrupiąca.
Szparagi ułożyć na półmisku, polać resztą winegretu i posypać pokruszoną pancettą.

Skomentuj