Niesamowita mieszanka smaków, aromatów i konsystencji. Zapiekane w jednym naczyniu kasza bulgur ze słodkimi suszonymi morelami, aromatyczną przyprawą za’atar i młodymi warzywami. Wszystko posypane pistacjami i miętą. Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do dania głównego.
Co będzie potrzebne:
- 200 g kaszy bulgur
- 100 g suszonych moreli
- 400 ml warzywnego bulionu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 czubate łyżki za’ataru
- 150 g młodych marchewek przekrojonych wzdłuż na pół
- 100 g niedużych cukinii pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
- 50 g posiekanych pistacji (najlepiej niesolonych)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cytryna – starta skórka i wycisnięty sok
- 1/2 łyżki miodu
- Dodatkowo: świeża mięta
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C.
W naczyniu żaroodpornym umieścić kaszę, pokrojone na pół morele i bulion, wymieszać. Warzywa wymieszać z łyżką oliwy, solą i za’atarem. Ułożyć marchewki i cukinie na kaszy, w jednej warstwie.w
Wstawić do piekarnika na około 30 minut.
Gdy danie jest w piekarniku przygotować posypkę: wymieszać pistacje, ze skórką i sokiem z cytryny, miodem i oliwą.
Wyjęte z piekarnika danie posypać pistacjami i świeżą miętą. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Skomentuj