Niesamowita mieszanka smaków, aromatów i konsystencji. Zapiekane w jednym naczyniu kasza bulgur ze słodkimi suszonymi morelami, aromatyczną przyprawą za’atar i młodymi warzywami. Wszystko posypane pistacjami i miętą. Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do dania głównego.

Co będzie potrzebne:

  • 200 g kaszy bulgur
  • 100 g suszonych moreli
  • 400 ml warzywnego bulionu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 czubate łyżki za’ataru
  • 150 g młodych marchewek przekrojonych wzdłuż na pół
  • 100 g niedużych cukinii pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
  • 50 g posiekanych pistacji (najlepiej niesolonych)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cytryna – starta skórka i wycisnięty sok
  • 1/2 łyżki miodu
  • Dodatkowo: świeża mięta

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C.

W naczyniu żaroodpornym umieścić kaszę, pokrojone na pół morele i bulion, wymieszać. Warzywa wymieszać z łyżką oliwy, solą i za’atarem. Ułożyć marchewki i cukinie na kaszy, w jednej warstwie.w

Wstawić do piekarnika na około 30 minut.

Gdy danie jest w piekarniku przygotować posypkę: wymieszać pistacje, ze skórką i sokiem z cytryny, miodem i oliwą.

Wyjęte z piekarnika danie posypać pistacjami i świeżą miętą. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.