Udało mi się dorwać kolejną książkę z serii The Roasting Tin – tym razem Around the world. Na pierwszy ogień zapraszam w podróż na Karaiby, dzięki jamajskiej przyprawie Jerk.

Co będzie potrzebne (na 4 porcje):

  • 8 kawałków kurczaka (udka lub podudzia lub miks)
  • 3 nieduże bataty pokrojone na ćwiartki
  • 8 kawałków ananasa
  • 1 czerwona cebula pokrojona na ćwiartki
  • 2 limonki przekrojone na pół
  • 3 łyżeczki przyprawy jerk (np. z tego przepisu Jerk)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • Oliwa
  • Sól
  • Świeża kolendra do posypania

Wykonanie:

Do dużego naczynia żaroodpornego włożyć kurczaka, bataty, cebulę, ananasa i limonki. Przyprawić mieszanką jerk, czosnkiem i brązowym cukrem, polać oliwą i wymieszać. Ułożyć wszystkie składniki na dnie w jednej warstwie.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 °C na około godzinę. Wyjąć z piekarnika, zostawić na 5-10 minut, żeby mięso odpoczęło, posypać posiekaną kolendrą i wycisnąć sok z pieczonych limonek.