Udało mi się dorwać kolejną książkę z serii The Roasting Tin – tym razem Around the world. Na pierwszy ogień zapraszam w podróż na Karaiby, dzięki jamajskiej przyprawie Jerk.
Co będzie potrzebne (na 4 porcje):
- 8 kawałków kurczaka (udka lub podudzia lub miks)
- 3 nieduże bataty pokrojone na ćwiartki
- 8 kawałków ananasa
- 1 czerwona cebula pokrojona na ćwiartki
- 2 limonki przekrojone na pół
- 3 łyżeczki przyprawy jerk (np. z tego przepisu Jerk)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- Oliwa
- Sól
- Świeża kolendra do posypania
Wykonanie:
Do dużego naczynia żaroodpornego włożyć kurczaka, bataty, cebulę, ananasa i limonki. Przyprawić mieszanką jerk, czosnkiem i brązowym cukrem, polać oliwą i wymieszać. Ułożyć wszystkie składniki na dnie w jednej warstwie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 °C na około godzinę. Wyjąć z piekarnika, zostawić na 5-10 minut, żeby mięso odpoczęło, posypać posiekaną kolendrą i wycisnąć sok z pieczonych limonek.



Skomentuj