Kremowy chłodnik z awokado, ogórka i zielonego groszku. Można zrobić w wersji wegańskiej – wystarczy jogurt zamienić na jego roślinną wersję lub mleko kokosowe.
Co będzie potrzebne:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 gruntowe ogórki
- 2 garści zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1/2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- Sok z połowy limonki
- 2 łyżki oliwy
- 1 garść kolendry
- 1/2 szklanki jogurtu (może być roślinny lub mleko kokosowe)
- 1-1.5 szklanki zimnej wody
- Sól i pieprz
- Do dekoracji: świeża kolendra, świeża mięta, posiekana rzodkiewka, zielony groszek, kiełki, wstążki ogórka
Wykonanie:
Świeży groszek zblanszować we wrzątku przez ok 1.5 minuty. Mrożony groszek rozmrozić.
Do malaksera wrzucić miąższ awokado, pokrojonego w grubą kostkę ogórka, groszek, posiekaną szalotkę, czosnek i kolendrę. Zmiksować dodając oliwę, jogurt i wodę (ilość w zależności od pożądanej konsystencji). Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Podawać posypane wybranymi dodatkami

Skomentuj