Kremowy chłodnik z awokado, ogórka i zielonego groszku. Można zrobić w wersji wegańskiej – wystarczy jogurt zamienić na jego roślinną wersję lub mleko kokosowe.

Co będzie potrzebne:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 gruntowe ogórki
  • 2 garści zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1/2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 garść kolendry
  • 1/2 szklanki jogurtu (może być roślinny lub mleko kokosowe)
  • 1-1.5 szklanki zimnej wody
  • Sól i pieprz
  • Do dekoracji: świeża kolendra, świeża mięta, posiekana rzodkiewka, zielony groszek, kiełki, wstążki ogórka

Wykonanie:

Świeży groszek zblanszować we wrzątku przez ok 1.5 minuty. Mrożony groszek rozmrozić.

Do malaksera wrzucić miąższ awokado, pokrojonego w grubą kostkę ogórka, groszek, posiekaną szalotkę, czosnek i kolendrę. Zmiksować dodając oliwę, jogurt i wodę (ilość w zależności od pożądanej konsystencji). Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Schłodzić w lodówce minimum godzinę.

Podawać posypane wybranymi dodatkami