Pyszny delikatny zapiekany krem na bazie śmietanki i żółtek z chrupiącą wierzchnią warstwą. Jeden z najbardziej znanych deserów, prosty do przygotowania choć dość czasochłonny, albo inaczej – rozciągnięty w czasie. Przygotowuje się go w specjalnych ramekinach, a wierzch przyrumienia się palnikiem cukierniczym.
Co będzie potrzebne (na 4 kokilki):
- 500 ml śmietanki kremówki (30%)
- 6 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- Dodatkowo: 4 łyżeczki cukru do skarmelizowania
Wykonanie:
Śmietankę wraz z ziarenkami z laski wanilii wlać do garnka i zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Żółta utrzec z cukrem – niezbyt długo żeby nie napowietrzyć masy. Wąskim strumieniem wlewać przestudzoną śmietankę i krótko wymieszać / zmiksować. Przelać przez drobne sitko do ramekinów i wstawić na około 50-60 minut do piekarnika nagrzanego do 100°C. Krem powinien być ścięty na środku, ale nie przyrumieniony. Wyjąć i wystudzić do temperatury pokojowej, następnie schłodzić minimum 3 godziny w lodówce.

Wstawić kokilki do naczynia żaroodpornego, wypełnionego zimną wodą i kostkami lodu. Posypać równą warstwą cukru (ok 1 łyżeczka na 1 porcję) i skarmelizować palnikiem. Podawać od razu.

*Dzięki trzymaniu w zimnej wodzie podczas karmelizowania uzyskamy deser idealny – zimny krem i ciepły chrupiący karmel.


Skomentuj