Ten moment kiedy odkryjesz, że nie musisz gotować kaszy w garnku tylko możesz przygotować ją w naczyniu żaroodpornym, razem z pozostałymi składnikami. Dzisiaj perłowy kuskus zwany też izraelskim zapiekany z łososiem z ulubionym pesto i rukolą.
Co będzie potrzebne:
- 250 g kuskusu izraelskiego
- 400 ml bulionu warzywnego
- 400 g filetów łososia bez skóry
- 2 cytryny
- 2 łyżki pesto (ja użyłam domowego bazyliowego)
- 20 g orzeszków pinii
- 100 g rukoli
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200°C.
Do naczynia żaroodpornego włożyć kuskus, skórkę startą z 2 cytryn i zalać bulionem.
Na wierzchu ułożyć filety z łososia, posmarować pesto. Wcisnąć z grubsza posiekane orzeszki pinii, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Po tym czasie delikatnie zdjąć łososia, dodać do kuskusu rukolę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny, wymieszać. Podawać z łososiem ułożonym z powrotem na wierzchu


Skomentuj