Ten moment kiedy odkryjesz, że nie musisz gotować kaszy w garnku tylko możesz przygotować ją w naczyniu żaroodpornym, razem z pozostałymi składnikami. Dzisiaj perłowy kuskus zwany też izraelskim zapiekany z łososiem z ulubionym pesto i rukolą.

Co będzie potrzebne:

  • 250 g kuskusu izraelskiego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 400 g filetów łososia bez skóry
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki pesto (ja użyłam domowego bazyliowego)
  • 20 g orzeszków pinii
  • 100 g rukoli
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 200°C.

Do naczynia żaroodpornego włożyć kuskus, skórkę startą z 2 cytryn i zalać bulionem.

Na wierzchu ułożyć filety z łososia, posmarować pesto. Wcisnąć z grubsza posiekane orzeszki pinii, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 20 minut.

Po tym czasie delikatnie zdjąć łososia, dodać do kuskusu rukolę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny, wymieszać. Podawać z łososiem ułożonym z powrotem na wierzchu