Smak dzieciństwa i najlepsza myśl gastronomiczna PRLu – ciepłe lody. Puszysta bezowa pianka, podana w wafelku i polana czekoladą.

Co będzie potrzebne:

  • 3 duże białka
  • 430 ml cukru
  • 60 ml wody
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:

Białka z wodą i cukrem ubijać w metalowej lub szklanej misce przez około minutę. W garnku zagotować niedużą ilość wody i położyć nad nim miskę z masą białkową tak żeby nie dotykała powierzchni wody. Trzymając na niedużym ogniu ubijać przez równe 12 minut w kąpieli wodnej (do temperatury ok 70°C). Masa w tym czasie zgęstnieje. Przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą, okrągłą końcówką i wyciskać spiralnie do wafelka. Włożyć do lodówki.

Gdy masa się chłodzi przygotować polewę czekoladową. Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić i polewać schłodzoną piankę.