Smak dzieciństwa i najlepsza myśl gastronomiczna PRLu – ciepłe lody. Puszysta bezowa pianka, podana w wafelku i polana czekoladą.
Co będzie potrzebne:
- 3 duże białka
- 430 ml cukru
- 60 ml wody
- 100 g czekolady deserowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
Białka z wodą i cukrem ubijać w metalowej lub szklanej misce przez około minutę. W garnku zagotować niedużą ilość wody i położyć nad nim miskę z masą białkową tak żeby nie dotykała powierzchni wody. Trzymając na niedużym ogniu ubijać przez równe 12 minut w kąpieli wodnej (do temperatury ok 70°C). Masa w tym czasie zgęstnieje. Przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą, okrągłą końcówką i wyciskać spiralnie do wafelka. Włożyć do lodówki.
Gdy masa się chłodzi przygotować polewę czekoladową. Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić i polewać schłodzoną piankę.

Skomentuj