Marynowana biała rzodkiew zawdzięcza swój słoneczny kolor kurkumie – suszonej lub świeżej. Używana w kuchni azjatyckiej, występuje pod nazwami Oshinko, Takuan lub Danmuji. Jest bardzo prosta do przygotowania i stanowi świetną przegryzkę między daniami. Inspiracją był przepis z bloga Pyza made in Poland.

Co będzie potrzebne:

  • 500 g białej rzodkwi
  • 100 ml octu ryżowego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ziaren pieprzu (u mnie syczuańskiego)
  • 1 łyżeczka suszonej kurkumy (lub kawałek świeżej, obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki)
  • 1 liść laurowy
  • Opcjonalnie: liść kaffir

Wykonanie:

Wszystkie składniki zalewy włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wciąż gorącym płynem zalać pokrojoną w słupki lub pół plasterki rzodkiew ułożoną w słoiku. Zalewa musi przykrywać wszystkie kawałki. Zamknąć szczelnie i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenieść do lodówki. Będzie dobra do spożycia do 3 miesięcy ☺️