Bakłażan to raczej letnie warzywo, ale udało mi się dostać pysznego i o tej porze roku. Przygotowałam z niego lekką kolację z aromatycznym dressingiem limonkowym i dużą ilością natki. Konsystencja delikatnej mozzarella fajnie współgra z warzywami. Jeśli chcecie by danie było bardziej sycące można podać z kaszą bulgur.

Co będzie potrzebne:

  • 2 bakłażany
  • 2 limonki (skórka i sok)
  • 1 chilli
  • 6 łyżek oliwy
  • Nieduży pęczek natki
  • Sól
  • 250 g mozzarelli porwanej na mniejsze kawałki

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 190°C.

Odciąć końcówki bakłażanów, po czym przekroić warzywa wzdłuż na pół i na ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą i posypać szczodrze solą. Wymieszać, by wszystko ładnie pokryło się w oliwie i wstawić do piekarnika na 40 minut.

W miseczce wymieszać oliwę, sok i skórkę z limonek, posiekane chilli i posiekaną natkę. Przyprawić solą i polać kilkoma łyżkami dressingu mozzarellę, żeby się lekko zamarynowała.

Wyjąć bakłażany z piekarnika, polać dressingiem, delikatnie wymieszać, żeby sos pokrył warzywa. Posypać porwaną mozzarellą.