To że jestem fanką pikantnych dań to znany fakt 😉 ale chipotle zawsze wnosi smak na wyższy level ze względu na swój wędzony aromat. Do tego dania niesamowicie pasuje limonkowy sos jogurtowy, który równoważy ostrość.
Co będzie potrzebne:
- 800 g skrzydełek z kurczaka
- 800 g batatów
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej chipotle
- 1 łyżka brązowego
- Limonka + dodatkowe 1/2 do podania
- 2 łyżki oliwy
- Sól
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- Garść kolendry
Wykonanie:
Bataty obrać i pokroić na grube frytki. Skrzydełka podzielić na pół, przecinając w miejscu stawu. Wsadzić obydwa składniki do naczynia żaroodpornego. W misce wymieszać chipotle, wędzoną paprykę, brązowy cukier, oliwę, 1 łyżeczkę soli oraz skórkę i sok z połowy limonki.
Polać sosem skrzydełka i batata i porządnie wymieszać, by pokryły się przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 40 minut (dolny poziom). Po tym czasie podnieść temperaturę do 200°C i przełoży blachę pod górną grzałkę. Piec jeszcze 20 minut.
Przygotować dressing: wymieszać jogurt z drugą połową skórki i soku z limonki. Dodać połowę posiekanej kolendry, przyprawić solą.
Wyjąć naczynie z pieca, posypać posiekaną kolendrą i cząstki limonki. Podawać z sosem jogurtowym.


Skomentuj