To że jestem fanką pikantnych dań to znany fakt 😉 ale chipotle zawsze wnosi smak na wyższy level ze względu na swój wędzony aromat. Do tego dania niesamowicie pasuje limonkowy sos jogurtowy, który równoważy ostrość.

Co będzie potrzebne:

  • 800 g skrzydełek z kurczaka
  • 800 g batatów
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej chipotle
  • 1 łyżka brązowego
  • Limonka + dodatkowe 1/2 do podania
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • Garść kolendry

Wykonanie:

Bataty obrać i pokroić na grube frytki. Skrzydełka podzielić na pół, przecinając w miejscu stawu. Wsadzić obydwa składniki do naczynia żaroodpornego. W misce wymieszać chipotle, wędzoną paprykę, brązowy cukier, oliwę, 1 łyżeczkę soli oraz skórkę i sok z połowy limonki.

Polać sosem skrzydełka i batata i porządnie wymieszać, by pokryły się przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 40 minut (dolny poziom). Po tym czasie podnieść temperaturę do 200°C i przełoży blachę pod górną grzałkę. Piec jeszcze 20 minut.

Przygotować dressing: wymieszać jogurt z drugą połową skórki i soku z limonki. Dodać połowę posiekanej kolendry, przyprawić solą.

Wyjąć naczynie z pieca, posypać posiekaną kolendrą i cząstki limonki. Podawać z sosem jogurtowym.