Kolejne danie jednogarnkowe, zapiekane w piekarniku. Aromatyczne dzięki ras el hanout oraz świeżej mięcie. Mięso dzięki pieczeniu pod przykryciem jest delikatne i miękkie. Kasza wchłania wszystkie smaki z pieczenia.

Co będzie potrzebne:

  • Kotlety jagnięce ok 500 g
  • 150 g kaszy bulgur (opłukanej)
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 2 nieduże cebule
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki ras el hanout
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g suszonych owoców (u mnie miks moreli i daktyli)
  • 30 g posiekanych pistacji
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Kotlety nasmarować oliwą, natrzeć ras el hanout, 2 ząbkami czosnku i solą i pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego wrzucić kaszę, pozostałe 2 ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w cienkie piórka i zalać bulionem. Przyprawić solą i pieprzem, a na wierzchu ułożyć kotlety. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec przez godzinę, zdjąć folię, podnieść temperaturę do 190°C i zapiekać pod górną grzałką jeszcze 5 minut.

Posypać pistacjami i miętą.