Kolejne danie jednogarnkowe, zapiekane w piekarniku. Aromatyczne dzięki ras el hanout oraz świeżej mięcie. Mięso dzięki pieczeniu pod przykryciem jest delikatne i miękkie. Kasza wchłania wszystkie smaki z pieczenia.
Co będzie potrzebne:
- Kotlety jagnięce ok 500 g
- 150 g kaszy bulgur (opłukanej)
- 350 ml bulionu drobiowego
- 2 nieduże cebule
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki ras el hanout
- 1 łyżka oliwy
- 250 g suszonych owoców (u mnie miks moreli i daktyli)
- 30 g posiekanych pistacji
- 1 łyżka posiekanej mięty
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Kotlety nasmarować oliwą, natrzeć ras el hanout, 2 ząbkami czosnku i solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wrzucić kaszę, pozostałe 2 ząbki czosnku, cebulę pokrojoną w cienkie piórka i zalać bulionem. Przyprawić solą i pieprzem, a na wierzchu ułożyć kotlety. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec przez godzinę, zdjąć folię, podnieść temperaturę do 190°C i zapiekać pod górną grzałką jeszcze 5 minut.
Posypać pistacjami i miętą.


Skomentuj