Aksamitna, wegańska zupa krem z pietruszki z dodatkiem sezamowej pasty tahini. Inspiracją był przepis z Jadlonomii.

Co będzie potrzebne:

  • 3 spore pietruszki
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1.5 łyżeczki kuminu
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1-1.5 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżki tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka uprażonych ziaren sezamu
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Obrane i umyte pietruszki pokroić w grubsze plastry, cebulę pokroić w pół plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i smażyć warzywa na niedużym ogniu przez 5 minut,mieszając. Dodać mielony kumin, cynamon, ostrą paprykę i cukier i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i wlać 0.5 l bulionu.

Gotować pod przykryciem ok 20 minut aż warzywa będą bardzo miękkie. Zmiksować na gładki krem dolewając stopniowo resztę bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać tahini i sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Podać posypane uprażonymi nasionami kuminu.