Aksamitna, wegańska zupa krem z pietruszki z dodatkiem sezamowej pasty tahini. Inspiracją był przepis z Jadlonomii.
Co będzie potrzebne:
- 3 spore pietruszki
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1.5 łyżeczki kuminu
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki ostrej papryki
- 1-1.5 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka uprażonych ziaren sezamu
- Oliwa
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Obrane i umyte pietruszki pokroić w grubsze plastry, cebulę pokroić w pół plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i smażyć warzywa na niedużym ogniu przez 5 minut,mieszając. Dodać mielony kumin, cynamon, ostrą paprykę i cukier i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i wlać 0.5 l bulionu.
Gotować pod przykryciem ok 20 minut aż warzywa będą bardzo miękkie. Zmiksować na gładki krem dolewając stopniowo resztę bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać tahini i sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Podać posypane uprażonymi nasionami kuminu.

Skomentuj