Kalafior w inspirowanym kuchnią chińską sosie czosnkowym – gęstym i lepkim. Najlepszy będzie przygotowany w woku, ale można też użyć porządnej patelni. Jako dodatek proponuję ryż – u mnie brązowy dziki.

Co będzie potrzebne:

  • Nieduży kalafior
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody
  • Opcjonalnie: sriracha lub inny ostry sos
  • Do posypania: sezam, dymka

Wykonanie:

Kalafiora podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić na cząstki. Czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.

Rozgrzać wok, wlać olej sezamowy i przesmażyć krótko czosnek aż będzie aromatyczny. Dodać kalafiora i cebulę i smażyć aż nabiorą złotego koloru. Dodać wszystkie składniki sosu oprócz skrobii i dusić kilka minut aż kalafior będzie jędrny, ale nie surowy. Dodać rozrobioną w 2 łyżkach wody skrobię i wymieszać, żeby sos pokrył warzywa. Posypać posiekaną dymką i prażonymi ziarnami sezamu.