To nie jest tort dla wielbicieli lekkich i puszystych biszkoptów. Ale nie można go nazwać ciężkim, bo jest bardzo owocowy – dzięki dodatkowi gruszek na każdym etapie. Z podanej ilości ciasta wyjdą 2 grubsze blaty o średnicy 22 cm lub 3 cieńsze o średnicy 20 cm. Jak każdy tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby przegryzł się przez noc.

Co będzie potrzebne:

Na spody:

  • 4 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 ml roztopionego masła (lub oleju)
  • 375 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 3 gruszki

Wykonanie:

Z gruszek wyjąć gniazda nasienne i zetrzeć owoce na średniej tarce. Przełożyć na sitko, docisnąć, żeby odcedzić z soku (sok zachować na później – do karmelu).

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać masło (lub olej) wąskim strumieniem, ciągle ucierając.

Wymieszać wszystkie suche składniki i dodawać partiami, na przemian z jogurtem, miksując na niskich obrotach miksera. Dodać starte gruszki i krótko wymieszać.

Przełożyć ciasto do wysmarowanych masłem blaszek (3 x 20 cm lub 2 x 22 cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 195°C przez około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, wystudzić i wyjąć z formy.

Na poncz:

  • 2 łyżki soku gruszkowego (z odsączania gruszek)
  • 1 łyżka rumu

Na krem:

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml kremówki
  • 2-3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego (lub cukru pudru do smaku)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 gruszka pokrojona w kostkę

W misie miksera umieścić mascarpone, kremówkę, mleko skondensowane i esencję. Zmiksować do uzyskania gęstego kremu.

Dolny blat ułożyć na paterze, nasączyć ponczem z soku gruszkowego i rumu. Odłożyć ok 1/3 kremu do pokrycia boków i wierzchu. Resztą kremu i gruszkami przełożyć tort, nasączając blaty ponczem. Wierzch i boki tortu obłożyć kremem.

Schłodzić.

Na gruszkowy karmel:

  • 125 ml cukru
  • 2 łyżki soku gruszkowego (z odsączania gruszek)
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki kremówki
  • 1 łyżka zimnego masła

W czasie przygotowywania karmelu nie mieszamy go, można tylko delikatnie zakręcić garnkiem.

W garnuszku umieścić cukier i sok. Zagotować, po czym zmniejszyć moc palnika na średni i gotować aż cukier się rozpuści. Gotować dalej aż płyn zmieni kolor na bursztynowo-złoty (temperatura 170°C). Zdjąć z ognia i dodać kremówkę (masa zacznie się pienić) oraz masło i sól. Wymieszać do połączenia, lekko schłodzić. Polać wierzch tortu.

Na gruszkowe chipsy:

  • 2 gruszki
  • Cukier

Nie obrane gruszki pokroić bardzo cienko (2-3 mm) i umieścić plasterki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posypać cukrem i piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, aż będą złociste. Jeszcze ciepłe przełożyć na kratkę do wystudzenia (dość szybko twardnieją). Dekorować boki tortu.