Dżem owocowy, czyli pomidorowy 🙂 do wykonania nie potrzebujecie świeżych pomidorów, świetnie się sprawdzają krojone z puszki. Idealny dodatek do kanapek – ja podałam w bagietce na ciepło z podsmażoną chorizo, piklowaną cebulą i serem dojrzewającym.

Co będzie potrzebne:

  • Puszka pomidorów krojonych
  • 1 papryczka chilli posiekana (bez pestek jeśli nie lubicie zbyt ostrego)
  • Kawałek imbiru wielkości kciuka, starty na tarce
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml octu z czerwonego wina
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki dżemu włożyć do garnka, przyprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu ok 30 minut, aż zgęstnieje i będzie lśniący. Wystudzić i przełożyć do czystego słoika. Może tak stać do 2 tygodni w lodówce.

Propozycja podania:

Pół czerwonej cebuli posiekać w piórka, zalać sokiem z połowy limonki i dodać szczyptę soli. Odstawić na pół godziny, żeby się lekko zamarynowała. Chorizo pokroić w pół plasterki i podsmażyć na złoto na patelni. Bagietkę przeciąć na pół, włożyć do piekarnika do podgrzania. Na jedną kromkę nałożyć dżem pomidorowy, następnie piklowaną cebulę i ulubiony ser dojrzewający. Przykryć drugą kromką i podawać.

Świetnie będzie też pasować do awokado, jajka sądzonego, grillowanego haloumi i dojrzewających wędlin.