Zaskakująco delikatne muffinki, które przygotowujemy bez mąki. Zaliczam je do zdrowych wypieków, ponieważ jako słodziwa używamy syropu klonowego i dojrzałych bananów. Całości dopełnia kremowe masło orzechowe i gorzka czekolada. Co więcej przygotujecie je w 30 minut.

Co będzie potrzebne (na 12 średnich babeczek):

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 60 ml syropu klonowego
  • 250 ml masła orzechowego
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli masz celiakię wybierz bezglutenowy)
  • 50 g chipsów z gorzkiej czekolady (lub posiekanej z grubsza gorzkiej czekolady)

Wykonanie:

Do malaksera wrzucić banany, jajka, syrop klonowy, masło orzechowe, esencję i proszek do pieczenia. Miksować około 2 minuty aż masa będzie gładka. Dodać kawałki czekolady i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami (lub posmarować odrobiną oleju), nakładać po ok 2 łyżki ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 205°C przez około 10-12 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić babeczki na kolejne 10 minut (z zamkniętymi drzwiczkami). Wyjąć z formy i ostudzić, choć pierwsze zniknęły od razu po wyjęciu z piekarnika (mmmm… roztopiona czekolada).