Idealne danie na wegańskie święta lub inne większe okazje, jak choćby leniwy niedzielny obiad. Przepis, z modyfikacjami, pochodzi z książki Jamiego Olivera „Christmas cookbook”.

Co będzie potrzebne (na 4 porcje):

  • 1 spora dynia piżmowa (powyżej 1 kg)
  • Oliwa
  • Sól i pieprz
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 10 suszonych pomidorów
  • 4 łyżki suszonej, niesłodzonej żurawiny
  • 4 łyżki z grubsza posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki ryżu basmati
  • Szczypta mielonego ziela angielskiego
  • Czerwone wytrawne wino

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 °C.

Umyć dynię i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestki. Następnie używając łyżki (przyda się taka do melona) wydrążyć obydwie połówki, na całej długości dyni, robiąc miejsce na nadzienie. Wyjęty miąższ posiekać i poddusić na patelni z 2 łyżkami oliwy. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem przesmażyć mieszając. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, rozmaryn, ryż, żurawinę i orzechy. Przyprawić zielem angielskim, solą i pieprzem, dodać porządny chust wina. Dusić na patelni przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Nałożyć nadzienie do obydwu wydrążonych połówek dyni, złożyć je razem, nasmarować oliwą i posypać solą i pieprzem. Ułożyć dynię na środku podwójnie złożonej folii aluminiowej i ściśle owinąć. Piec około 2 godziny lub do czasu gdy dynia będzie miękka.

Dobra rada: Polecam w czasie pieczenia obrócić dynię, bo dolna część pod ciężarem się lekko spłaszczyła.