Jak sobie poprawić humor w listopadzie? Oczywiście gęsiną 🙂 moja propozycja jest idealna na niespieszny weekendowy obiad i na wszelkie większe okazje.
Co będzie potrzebne (na 4 porcje):
Gęsina:
- Podwójna pierś z gęsi (z kością)
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- Sól i pieprz
- Sok wycisnięty z 2 pomarańczy
- 2 czerwone cebule
- 1/2 łyżki oliwy
- 3 łyżki brązowego cukru
Gofry ziemniaczane:
- 2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 jajka
- 4.5 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
Karmelizowane buraki:
- 400 g buraków
- 75 g masła
- 50 g brązowego cukru
- 60 ml octu balsamicznego
- 3 łyżki rodzynek
Dodatkowo:
- Kilka łyżek posiekanych orzechów włoskich
- Garść młodych listków sałaty lub szpinaku
Wykonanie:
Z piersi odciąć nadmiar tłuszczu, naciąć skórę ostrym nożem, w kratkę. Posypać przyprawą korzenną, solą i pieprzem, nasmarować oliwą.
Dużą patelnię rozgrzać i smażyć piersi skórą do dołu, na średnim ogniu, przez około 5 minut aż wytopi się tłuszcz a skóra się zarumieni.
W naczyniu żaroodpornym (lub gęsiarce) ułożyć pokrojone na ćwiartki cebule, anyż i cynamon. Na wierzchu ułożyć piersi z gęsi. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści. Polać mięso tak uzyskanym karmelem i sokiem z pomarańczy. Przykryć szczelnie (jeśli nie macie pokrywki może być folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°. Piec około 5 godzin co jakiś czas podlewając sosem z dna. Wyjąć z piekarnika i pokroić na nieduże kawałki, polać sosem z dna naczynia.
Na godzinę przed końcem pieczenia zacząć szykować buraki. Należy je umyć i obrać po czym pokroić na cienkie plastry. Na patelni rozpuścić masło z cukrem i balsamico. Ułożyć plasterki buraków i lekko docisnąć żeby pokryły się płynem. Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg o średnicy patelni i przykryć buraki tak żeby dotykał ich powierzchni. Dusić na małym ogniu 45 minut. Następnie odkryć, dorzucić rodzynki i zwiększyć ogień. Dusić kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Zetrzeć również cebulę (lub drobno posiekać) i dodać do ziemniaków, wymieszać. Masę ziemniaczaną umieścić na sitku na 10 minut, żeby odciekła. Przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę i sól, wymieszać. Smażyć z ciasta gofry w rozgrzanej gofrownicy aż będą rumiane i lekko chrupiące z zewnątrz. Zacząć smażenie na około 20-30 minut przed planowanym posiłkiem. Gotowe gofry trzymać pod przykryciem, żeby nie wystygły.
Na talerzach układać gofry, na nich listki, kawałki gęsiny, plasterki buraków i posypać orzechami.

Skomentuj