Kolejne danie ze świątecznej książki kucharskiej Jamiego Olivera. Marokańska m’hanncha czyli mega długa rolada z ciasta filo, często nazywana wąż lub ślimak, że względu na swój kształt. Zazwyczaj nadziewana słodkim nadzieniem, w tej odsłonie z farszem z kaszy, dyni, czerwonej papryki, suszonych owoców i aromatycznych przypraw. Ciasto filo kupiłam gotowe (tak samo zawsze robię z ciastem francuskim). Najłatwiej je dostać w sklepach z orientalną żywnością, ale też w dużych marketach (ja upolowałam w Kauflandzie). Uwaga: rolowanie najlepiej robić na 4 ręce.
Co będzie potrzebne:
- 125 ml kaszy jęczmiennej
- 1 kg dyni pokrojonej w kostkę (ja użyłam mrożonej)
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- Pęczek kolendry
- 1 czubata łyżeczka kuminu w ziarnach
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g suszonych moreli
- Sok z połowy cytryny
- 10 płatów ciasta filo
- 1 łyżka siekanych niesolonych pistacji
- Cukier puder
- Oliwa
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,odcedzić.
Dynię wraz z papryką i posiekaną cebulą wrzucić na rozgrzaną oliwę. Łodyżki kolendry (liście odłożyć na później) posiekać wraz z czosnkiem i dodać z resztą przypraw do warzyw. Przykryć i dusić około 25 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone owoce, liście kolendry, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Odstawić do ostygnięcia.
Nagrzać piekarnik do 175°C.
Naszykować dwie czyste, wilgotne ściereczki kuchenne. Rozłożyć je na blacie (będzie potrzebne dużo miejsca) dłuższymi końcami do was.
Teraz etap, który należy wykonać dość szybko, żeby ciasto nie wyschło.
Na ściereczkach ułożyć 3 płaty ciasta, tym razem krótszymi bokami do siebie, robiąc zakładki między płatami o szerokości ok 2 cm i delikatnie zwilżając brzegi zakładek.
Posmarować płaty odrobiną oliwy i ułożyć w ten sam sposób kolejną warstwę składającą się z trzech płatów. Powtórzyć z trzecią warstwą. Ostatni arkusz ciasta przyda się do łatania dziur.

Na długim brzegu ciasta, tym najbliżej siebie, nałożyć rulon nadzienia. Posmarować drugą dłuższą krawędź odrobiną oliwy. Zwijać powoli i ostrożnie, najlepiej w dwie osoby, w roladę, pomagając sobie ściereczkami. Następnie zawinąć w dużego ślimaka, pracując szybko, ale obchodząc się z nim delikatnie, aby uniknąć zbyt wielu pęknięć.
Delikatnie zsunąć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i w razie potrzeby załatać wszelkie pęknięcia, używając pasków z dodatkowego arkusza ciasta. Posmarować całość oliwą i piec przez 45 do 50 minut, aż będzie chrupiący i złocisty. Dziesięć minut przed końcem posypać pistacjamu i dodatkowo szczyptą każdej z przypraw.
Podawać delikatnie posypane cukrem pudrem.


Skomentuj