Nie mogłam się zdecydować, które owoce wykorzystać do ciasta więc postanowiłam użyć i śliwek i jabłek i gruszek. Ale spokojnie pasowałyby również figi i maliny. Przepis na ciasto drożdżowe na bułeczki pochodzi z bloga mojewypieki.com
Co będzie potrzebne (na 12 bułeczek):
- 550 g mąki pszennej
- 15 g suchych drożdży
- 80 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g roztopionego masła
- 6 śliwek, 1 jabłko, 1 gruszka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- Na kruszonkę: 60 g roztopionego masła, 5 łyżek brązowego cukru, 75 g mąki
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, masło dodając na końcu. Ja zrobiłam to w mikserze z hakiem, można też w maszynie do chleba (umieszczając składniki: mokre, suche i na koniec drożdże) lub tradycyjnie ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie.
Przełożyć uformowane w kulę ciasto do oprószonej mąką miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny (do podwojenia objętości).
Ciasto przełożyć na opróżnioną mąką powierzchnię i krótko wyrobić. Podzielić na 12 części i uformować z nich okrągłe bułeczki.
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć przygotowane bułeczki w dużych odstępach od siebie. Przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
Jabłko i gruszkę obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić wraz ze śliwkami na nieduże kawałki, oprószyć brązowym cukrem i cynamonem.
W wyrośniętych bułeczkach zrobić głębokie wgłębienia, używając szklanki (im większa średnica tym więcej owoców się zmieści).
Wyrobić kruszonkę widelcem i posypać bułeczki. Piec ok 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjąć i wystudzić na kratce.


Skomentuj