Nasz swojski bób jest bardzo podobny do japońskiej fasolki edamame dlatego świetnie nadaje się do azjatyckich dań. Dzisiaj proponuję szybki i prosty w przygotowaniu bowl z ryżem (użyłam białego, ale można też brązowego), łososiem, bobem i zielonym ogórkiem. Wszystko to w lekkim azjatyckim dressingu i z nieodłączną kolendrą.

Co będzie potrzebne:

  • 300 g filetu łososia
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca (można pominąć)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
  • 300 g bobu
  • 1 średni ogórek
  • 100 g ryżu (białego lub brązowego)
  • Garść posiekanej kolendry

Wykonanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok 15-20 minut) dodając do wrzątku łyżeczkę cukru. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać.

Wymieszać składniki dressingu: sos sojowy, pastę z tamaryndowca, ocet ryżowy i miód. Do oddzielnej miseczki przelać łyżkę dressingu i wymieszać ze skrobią. Połową przygotowanej mieszanki nasmarować łososia, pokrojonego na około 3 cm kawałki. Kawałki łososia wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez 5 minut, po czym przełożyć rybę na drugą stronę, posmarować resztą marynaty i wstawić na kolejne 5 minut.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ogórek pokroić w długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw (bez gniazda nasiennego).

W misce ułożyć ryż, warzywa i łososia, polać dressingiem i posypać kolendrą.