Nasz swojski bób jest bardzo podobny do japońskiej fasolki edamame dlatego świetnie nadaje się do azjatyckich dań. Dzisiaj proponuję szybki i prosty w przygotowaniu bowl z ryżem (użyłam białego, ale można też brązowego), łososiem, bobem i zielonym ogórkiem. Wszystko to w lekkim azjatyckim dressingu i z nieodłączną kolendrą.
Co będzie potrzebne:
- 300 g filetu łososia
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca (można pominąć)
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
- 300 g bobu
- 1 średni ogórek
- 100 g ryżu (białego lub brązowego)
- Garść posiekanej kolendry
Wykonanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok 15-20 minut) dodając do wrzątku łyżeczkę cukru. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać.
Wymieszać składniki dressingu: sos sojowy, pastę z tamaryndowca, ocet ryżowy i miód. Do oddzielnej miseczki przelać łyżkę dressingu i wymieszać ze skrobią. Połową przygotowanej mieszanki nasmarować łososia, pokrojonego na około 3 cm kawałki. Kawałki łososia wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez 5 minut, po czym przełożyć rybę na drugą stronę, posmarować resztą marynaty i wstawić na kolejne 5 minut.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ogórek pokroić w długie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw (bez gniazda nasiennego).
W misce ułożyć ryż, warzywa i łososia, polać dressingiem i posypać kolendrą.

Skomentuj