Znowu u nas na stole połączenie smaków lata – truskawki i bób razem z fetą i świeżą miętą tworzą lekką sałatkę, którą podałam na czosnkowej grzance. Czerwcowo-lipcowy must try.
Co będzie potrzebne (na 2 porcje) :
- 250 g bobu
- 250 g truskawek
- 50 g fety
- 3 gałązki świeżej mięty
- 4 kromki dobrego pieczywa (u mnie bagietka na zakwasie)
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa
- Ocet balsamiczny
Wykonanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok 15-20 minut) dodając do wrzątku łyżeczkę cukru. Odcedzić, przelać zimną wodą, zostawić do ostygnięcia i obrać.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (nieduże owoce na ćwiartki, większe jeszcze drobniej).
Wymieszać bób z truskawkami, pokruszoną fetą i posiekaną miętą, dodać oliwę i balsamico do smaku.
Kromki pieczywa zgrillować w piekarniku, wyjąć i natrzeć z wierzchu ząbkami czosnku.
Na wierzch grzanek nałożyć sałatkę i od razu podawać.

Skomentuj