Znowu u nas na stole połączenie smaków lata – truskawki i bób razem z fetą i świeżą miętą tworzą lekką sałatkę, którą podałam na czosnkowej grzance. Czerwcowo-lipcowy must try.

Co będzie potrzebne (na 2 porcje) :

  • 250 g bobu
  • 250 g truskawek
  • 50 g fety
  • 3 gałązki świeżej mięty
  • 4 kromki dobrego pieczywa (u mnie bagietka na zakwasie)
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Ocet balsamiczny

Wykonanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok 15-20 minut) dodając do wrzątku łyżeczkę cukru. Odcedzić, przelać zimną wodą, zostawić do ostygnięcia i obrać.

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (nieduże owoce na ćwiartki, większe jeszcze drobniej).

Wymieszać bób z truskawkami, pokruszoną fetą i posiekaną miętą, dodać oliwę i balsamico do smaku.

Kromki pieczywa zgrillować w piekarniku, wyjąć i natrzeć z wierzchu ząbkami czosnku.

Na wierzch grzanek nałożyć sałatkę i od razu podawać.