Odkąd zrobiłam Tort cytrynowy z polewą mango chodziło za mną kolejne ciasto z puree z mango. A że święta to idealna wymówka by piec, piec i jeszcze raz piec to postanowiłam zrobić wielkanocną babkę. Inspiracją był przepis Tomasza Dekera, który trochę pozmieniałam. Wyszło pyszne i delikatne ciasto z super polewą.
Co będzie potrzebne:
- 135 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 300 g mąki pszennej
- 8 g proszku do pieczenia
- 320 g pulpy z mango
- Na polewę: 100 g białej czekolady, łyżka masła, 2 łyżeczki pulpy z mango
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle ucierając. Wmieszać przesiane suche składniki i ekstrakt, a na koniec pulpę z mango.
Formę na babkę wysmarować masłem i wypełnić ciastem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu) przez około 50 minut, do tzw.suchego patyczka.
Ciepłe ciasto wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Białą czekoladę rozpuścić z masłem na małym ogniu. Dodać pulpę z mango i polać wystudzone ciasto. Ja dodatkowo udekorowałam pokruszonymi czekoladowymi jajeczkami.



Skomentuj