Odkąd zrobiłam Tort cytrynowy z polewą mango chodziło za mną kolejne ciasto z puree z mango. A że święta to idealna wymówka by piec, piec i jeszcze raz piec to postanowiłam zrobić wielkanocną babkę. Inspiracją był przepis Tomasza Dekera, który trochę pozmieniałam. Wyszło pyszne i delikatne ciasto z super polewą.

Co będzie potrzebne:

  • 135 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 320 g pulpy z mango
  • Na polewę: 100 g białej czekolady, łyżka masła, 2 łyżeczki pulpy z mango

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ciągle ucierając. Wmieszać przesiane suche składniki i ekstrakt, a na koniec pulpę z mango.

Formę na babkę wysmarować masłem i wypełnić ciastem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu) przez około 50 minut, do tzw.suchego patyczka.

Ciepłe ciasto wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Białą czekoladę rozpuścić z masłem na małym ogniu. Dodać pulpę z mango i polać wystudzone ciasto. Ja dodatkowo udekorowałam pokruszonymi czekoladowymi jajeczkami.