Delikatny torcik z kwaskowym musem cytrynowym na bazie Lemon Curd i słodką polewą z mango. Tym razem użyłam żelatyny w listkach, ale spokojnie możecie zamienić na agar. Inspiracją był przepis na torcik musowy z mango z Moje Wypieki.
Co będzie potrzebne:
Na biszkopt:
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 70 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 20 g skrobii ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Dodać żółtka, jedno po drugim, krótko ubijając na wolnych obrotach. Mąkę i skrobię przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 °C przez około 20-25 minut (do tzw.suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i upuścić formę na ziemię z wysokościach ok 30-40 cm. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia i dopiero delikatnie wyjąć z formy.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i ułożyć biszkopt. Nasączyć ponczem (25 ml likieru cytrynowego lub pomarańczowego + 25 ml wody).
Na mus cytrynowy:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 400 ml lemon curd (Przepis tu)
- 3 łyżeczki cukru pudru (lub odrobinę więcej jeśli wolicie słodki krem)
- 20 g lub 6 listków żelatyny
1/3 lemon curd przełożyć do garnuszka i zagotować. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić na 10 minut do napęcznienia. Zdjąć garnek z ognia i dodać namoczoną żelatynę, wymieszać dokładnie i zostawić do ostudzenia. Gdy uzyska już temperaturę pokojową wmieszać resztę lemon curd oraz jogurt.
Kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder pod koniec.
Do bitej śmietany dodawać krem cytrynowy w trzech turach, delikatnie mieszając za każdym razem. Spróbować czy nie chcecie dosłodzić cukrem pudrem. Gotowy krem przelać na biszkopt w tortownicy. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Na polewę:
- 130 g pulpy z mango
- 1.5 łyżeczki lub 1.5 listka żelatyny
Żelatynę namoczyć w niedużej ilości zimnej wody (ok 10 minut). Pulpę z mango zagotować, zdjąć z ognia i dodać do niej namoczoną żelatynę. Wymieszać, ostudzić do temperatury pokojowej i polać po wierzchu ciasta. Schłodzić aż polewa stężeje.

