Dawno nie było u nas mięsa i dlatego w miarę łatwo dałam się namówić rodzinie na upieczenie kurczaka. Przepis, który znajdziecie poniżej, znalazłam u Jamiego Olivera i od razu wpadł mi w oko. Szczególnie, że nadal mam zapasy domowych kiszonych cytryn.
Co będzie potrzebne:
- 1 cały kurczak, zagrodowy
- 2 łyżki ras el hanout
- 2 kiszone cytryny (sama skórka)
- 1 łyżeczka suszonych płatków róży
- Oliwa
Sałatka z kaszy bulgur:
- 100 g kaszy bulgur
- 4 suszone pomidory
- 4 łyżki posiekanej mięty
- 1/2 długiego zielonego ogórka
- 1 świeży pomidor
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Oliwa
- 50 g fety
Wykonanie:
Kiszone cytryny drobno posiekać, wymieszać z ras el hanout i oliwą na pastę. Mieszanką nasmarować kurczaka z zewnątrz i od wewnątrz.
Piec przez około 1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia posypać płatkami róży.
Kaszę bulgur ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przestudzić. Pomidory suszone pokroić na małe kawałki. Ogórka obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na pół plastry. Z pomidora wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w grubą kostkę. Wymieszać składniki sałatki, skropić sokiem z cytryny i oliwą i posypać pokruszoną fetą.
Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i podawać z sałatką z kaszy.


Skomentuj