Dawno nie było u nas mięsa i dlatego w miarę łatwo dałam się namówić rodzinie na upieczenie kurczaka. Przepis, który znajdziecie poniżej, znalazłam u Jamiego Olivera i od razu wpadł mi w oko. Szczególnie, że nadal mam zapasy domowych kiszonych cytryn.

Co będzie potrzebne:

  • 1 cały kurczak, zagrodowy
  • 2 łyżki ras el hanout
  • 2 kiszone cytryny (sama skórka)
  • 1 łyżeczka suszonych płatków róży
  • Oliwa

Sałatka z kaszy bulgur:

  • 100 g kaszy bulgur
  • 4 suszone pomidory
  • 4 łyżki posiekanej mięty
  • 1/2 długiego zielonego ogórka
  • 1 świeży pomidor
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Oliwa
  • 50 g fety

Wykonanie:

Kiszone cytryny drobno posiekać, wymieszać z ras el hanout i oliwą na pastę. Mieszanką nasmarować kurczaka z zewnątrz i od wewnątrz.

Piec przez około 1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pod koniec pieczenia posypać płatkami róży.

Kaszę bulgur ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przestudzić. Pomidory suszone pokroić na małe kawałki. Ogórka obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na pół plastry. Z pomidora wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w grubą kostkę. Wymieszać składniki sałatki, skropić sokiem z cytryny i oliwą i posypać pokruszoną fetą.

Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i podawać z sałatką z kaszy.