Pełne zdrowych warzyw, kolorowe risotto, które rozgrzeje was w chłodne dni. Jeśli użyjecie mrożonej dyni w kostce (ja użyłam Hortex) przygotowanie zajmie wam niedużo czasu. Jeśli macie świeżą dynię pokrójcie ją w kostkę, skropcie oliwą i pieczcie przez 25 minut w temperaturze 180°C. Przepis, z małymi modyfikacjami, ze strony bbcgoodfood.com.
Co będzie potrzebne:
- 500 g dyni w kostce (mrożonej lub wcześniej upieczonej)
- 100 g mrożonego groszku
- Puszka słodkiej kukurydzy
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 500 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 l bulionu warzywnego (gorącego
- 2 łyżki masła
- Parmezan
- Świeża bazylia
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek. Smażyć razem minutę, dodać przyprawy, zamieszać i dodać ryż. Smażyć, mieszając, około 2 minuty aż ziarenka zrobią się lekko przezroczyste. Wlać wino i gotować aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodawać bulion partiami (po ok 200 ml), mieszając od czasu do czasu. Kolejną porcję płynu dodać jak poprzednią „wypije” ryż. Jeśli używacie mrożonej dyni należy ją wrzucić po pierwszej porcji bulionu. Gdy ryż całkowicie wchłonie cały płyn, a ziarenka po spróbowaniu będą ugotowane, dodać zielony groszek i osączoną kukurydzę (oraz dynię jeśli przygotujecie pieczoną). Wymieszać i chwilę razem podgrzać. Dodać masło i parmezan, wymieszać.
Podawać posypane posiekaną bazylią i dodatkowym parmezanem.


Skomentuj