Wegańska wersja popularnego w południowej Azji kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych. Warte wcześniejszego zaplanowania, bo tofu w marynacie musi spędzić przynajmniej pół godziny (a najlepiej kilka godzin). Tofu można upiec lub zgrillować.

Co będzie potrzebne:

  • Ok 400 g zwartego tofu

Marynata

  • 3 łyżeczki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub z daktyli)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 cm kawałek imbiru starty na drobnej tarce
  • 1 łyżeczka pasty lub suszonej trawy cytrynowej
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Składniki marynaty wymieszać. Tofu pokroić na sześciany o boku ok 4 cm. Wstawić kawałki tofu do marynaty na minimum pół godziny.

Piekarnik nagrzać do 250°C z opcją górnej grzałki lub rusztu. Kawałki tofu nadziać na patyczki do szaszłyków i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec około 20-25 minut, przekręcając podczas pieczenia szaszłyki żeby tofu równomiernie się przyrumieniło.

Sos orzechowy

  • 5 łyżek masła orzechowego (naturalnego)
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżeczki czerwonego tajskiego curry
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (lub daktylowego)
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 3 łyżki wody

Składniki sosu dokładnie wymieszać, spróbować, w razie potrzeby dodać więcej syropu, soku z limonki lub curry.

Szaszłyki polać sosem lub postawić miseczkę do maczania.