Wegańska wersja popularnego w południowej Azji kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych. Warte wcześniejszego zaplanowania, bo tofu w marynacie musi spędzić przynajmniej pół godziny (a najlepiej kilka godzin). Tofu można upiec lub zgrillować.
Co będzie potrzebne:
- Ok 400 g zwartego tofu
Marynata
- 3 łyżeczki pasty z tamaryndowca
- 1 łyżeczka syropu klonowego (lub z daktyli)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 2 cm kawałek imbiru starty na drobnej tarce
- 1 łyżeczka pasty lub suszonej trawy cytrynowej
- 2 łyżki oleju sezamowego
Składniki marynaty wymieszać. Tofu pokroić na sześciany o boku ok 4 cm. Wstawić kawałki tofu do marynaty na minimum pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 250°C z opcją górnej grzałki lub rusztu. Kawałki tofu nadziać na patyczki do szaszłyków i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec około 20-25 minut, przekręcając podczas pieczenia szaszłyki żeby tofu równomiernie się przyrumieniło.
Sos orzechowy
- 5 łyżek masła orzechowego (naturalnego)
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
- 2 łyżeczki czerwonego tajskiego curry
- 2 łyżeczki syropu klonowego (lub daktylowego)
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 3 łyżki wody
Składniki sosu dokładnie wymieszać, spróbować, w razie potrzeby dodać więcej syropu, soku z limonki lub curry.
Szaszłyki polać sosem lub postawić miseczkę do maczania.
Skomentuj