Coraz mniej u nas mięsa w diecie co daje duże pole do popisu jeśli chodzi o wege przepisy. Dzisiaj proponuję Wam kolorowy bowl z brązowym ryżem, pieczonymi batatami, chrupiącą sałatą rzymską, sycącym awokado, granatem i pikantnym sosem mango.

Co będzie potrzebne (na 2 porcje) :

  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 średni batat
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 dojrzałe awokado (ja wybieram zawsze Haas)
  • Ćwierć granata
  • 1 mała sałata rzymska
  • 100 ml puree z mango
  • 1 ząbek czosnku
  • Kawałek chilli
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • Gałązka mięty
  • Sól
  • Oliwa

Wykonanie:

Batata obrać, pokroić w około 2-3 cm kostkę. Polać oliwą, posypać czarnuszką i szczyptą soli, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 35 minut. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać.

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najlepiej użyć 2x więcej wody niż ryżu i pozostawić ryż po gotowaniu do napęcznienia – zostawiamy wtedy najwięcej substancji odżywczych).

Awokado pokroić na nieduże kawałki.

Z sałaty oderwać zewnętrzne liście, resztę porwać na mniejsze kawałki.

Z granatu wyjąć ziarenka.

Puree z mango zmiksować z czosnkiem, chilli, sosem sojowym, octem ryżowym i sokiem z limonki.

W misce ułożyć sałatę, następnie nałożyć ryż, awokado i bataty. Polać kilkoma łyżkami sosu, posypać granatem i posiekaną miętą.