Coraz mniej u nas mięsa w diecie co daje duże pole do popisu jeśli chodzi o wege przepisy. Dzisiaj proponuję Wam kolorowy bowl z brązowym ryżem, pieczonymi batatami, chrupiącą sałatą rzymską, sycącym awokado, granatem i pikantnym sosem mango.
Co będzie potrzebne (na 2 porcje) :
- 100 g brązowego ryżu
- 1 średni batat
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 dojrzałe awokado (ja wybieram zawsze Haas)
- Ćwierć granata
- 1 mała sałata rzymska
- 100 ml puree z mango
- 1 ząbek czosnku
- Kawałek chilli
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- Gałązka mięty
- Sól
- Oliwa
Wykonanie:
Batata obrać, pokroić w około 2-3 cm kostkę. Polać oliwą, posypać czarnuszką i szczyptą soli, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 35 minut. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (najlepiej użyć 2x więcej wody niż ryżu i pozostawić ryż po gotowaniu do napęcznienia – zostawiamy wtedy najwięcej substancji odżywczych).
Awokado pokroić na nieduże kawałki.
Z sałaty oderwać zewnętrzne liście, resztę porwać na mniejsze kawałki.
Z granatu wyjąć ziarenka.
Puree z mango zmiksować z czosnkiem, chilli, sosem sojowym, octem ryżowym i sokiem z limonki.
W misce ułożyć sałatę, następnie nałożyć ryż, awokado i bataty. Polać kilkoma łyżkami sosu, posypać granatem i posiekaną miętą.
Skomentuj