Najlepsze ciasteczka cytrynowe jakie jadłam. Proste do zrobienia, miękkie w środku, mega cytrynowe.

Co będzie potrzebne:

  • 115 g miękkiego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji cytrynowej
  • 245 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i esencję i zmiksować.

Mąkę z sodą przesiać do masy maślanej, dodać skórkę i sok z cytryny i zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, kształtując kuliste porcje (ciasteczka będą podczas pieczenia się rozlewać i spłaszczać). Piec około 12-15 minut aż ciasteczka zezłocą się na brzegach.

Delikatnie przełożyć na kratkę do zupełnego wystudzenia.

Mi wyszło 10 ciastek (nakładałam porcje z 1.5 łyżki ciasta), które piekłam na dwóch blaszkach.