Blondie to ciasto jak brownie tylko, że z białej czekolady. Moje blondie jest o delikatnym różanym aromacie i z dodatkiem pistacji (wybierany niesolone). Przepis (odchudzony o połowę cukru) pochodzi z brytyjskiego magazynu Good Food.

Co będzie potrzebne:

  • 150 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1.5 łyżki wody różanej
  • 85 g mąki pszennej
  • 60 g uprażonych pistacji
  • 100 g chocolate chips z białej czekolady (lub posiekanej białej czekolady)
  • Płatki różane do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:

Masło wraz z połamaną na małe kawałki czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić i wmieszać cukier.

Do masy wmiksować jajka (jedno po drugim) i dodać wodę różaną. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Dodać posiekane pistacje i chocolate chips. Krótko wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy i piec przez około 35-40 minut. Wyciągnąć z tortownicy po wystudzeniu. Udekorować suszonymi płatkami róży.