Blondie to ciasto jak brownie tylko, że z białej czekolady. Moje blondie jest o delikatnym różanym aromacie i z dodatkiem pistacji (wybierany niesolone). Przepis (odchudzony o połowę cukru) pochodzi z brytyjskiego magazynu Good Food.
Co będzie potrzebne:
- 150 g białej czekolady
- 100 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 1.5 łyżki wody różanej
- 85 g mąki pszennej
- 60 g uprażonych pistacji
- 100 g chocolate chips z białej czekolady (lub posiekanej białej czekolady)
- Płatki różane do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Masło wraz z połamaną na małe kawałki czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić i wmieszać cukier.
Do masy wmiksować jajka (jedno po drugim) i dodać wodę różaną. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Dodać posiekane pistacje i chocolate chips. Krótko wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy i piec przez około 35-40 minut. Wyciągnąć z tortownicy po wystudzeniu. Udekorować suszonymi płatkami róży.
Skomentuj