Co roku na wigilijnym stole oprócz klasyków ląduje u nas nowa wersja śledzia. Tym razem spodobał mi się przepis Madame Edith i to był strzał w dziesiątkę. Śledzie muszą się marnować minimum 12 godzin więc jeszcze spokojnie zdążycie przygotować je przed Wigilią.
Co będzie potrzebne:
- 2 filety śledziowe (namoczone wcześniej w zimnej wodzie przez godzinę)
- 75 ml musztardy (ja użyłam figowej)
- 50 ml cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka mielonej kawy
- 2 łyżki octu jablkowego
- 0.5 łyżeczki soli
- 75 ml oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Śledzie odsączyć i pokroić w około 2-3 cm kawałki.
Wymieszać musztardę, miód, cukier i ocet aż cukier się rozpuści. Następnie dodać pozostałe składniki marynaty i jeszcze raz dokładnie wymieszać aż wszystko się ładnie połączy.
Do tak przygotowanego sosu wsadzić kawałki śledzia i marynować minimum 12 godzin.
Skomentuj