Co roku na wigilijnym stole oprócz klasyków ląduje u nas nowa wersja śledzia. Tym razem spodobał mi się przepis Madame Edith i to był strzał w dziesiątkę. Śledzie muszą się marnować minimum 12 godzin więc jeszcze spokojnie zdążycie przygotować je przed Wigilią.

Co będzie potrzebne:

  • 2 filety śledziowe (namoczone wcześniej w zimnej wodzie przez godzinę)
  • 75 ml musztardy (ja użyłam figowej)
  • 50 ml cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka mielonej kawy
  • 2 łyżki octu jablkowego
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 75 ml oleju słonecznikowego

Wykonanie:

Śledzie odsączyć i pokroić w około 2-3 cm kawałki.

Wymieszać musztardę, miód, cukier i ocet aż cukier się rozpuści. Następnie dodać pozostałe składniki marynaty i jeszcze raz dokładnie wymieszać aż wszystko się ładnie połączy.

Do tak przygotowanego sosu wsadzić kawałki śledzia i marynować minimum 12 godzin.