Makowiec japoński to ciasto z makiem i jabłkami. Dziś przedstawiam Wam wersję wegańską – nie powiem, żeby ten rodzaj makowca był moim ulubionym, bo klasyczna rolada na zawsze w serduszku, ale jeśli macie ochotę na coś nowego w te święta to gorąco polecam. PS. Jeśli lubicie słodkie ciasta zwiększcie ilość słodziwa – dla moich testerów był zbyt wytrawny (dla mnie w sam raz).
Co będzie potrzebne:
- 300 g mielonego maku (namoczonego i odciśniętego)
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonych fig
- opcjonalnie kandyzowany imbir
- Skórka starta z 2 pomarańczy
- Sok z 1/4 pomarańczy
- Sok z 1/2 cytryny
- 200 g płatków jaglanych
- 3 jabłka (np szara reneta), starte na tarce z dużymi oczkami
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 150 ml syropu klonowego (w oryginalnym przepisie 250 ml syropu daktylowego) lub do smaku
- Śmietana z 1 puszki mleka kokosowego (schłodzona)*
Polewa:
- 75 g masła orzechowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- Sok z 1/2 pomarańczy
Wykonanie:
Posiekać bakalie.
W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz śmietanki, płatków i skrobi. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka. Dodać płatki i skrobię, wymieszać.
Śmietankę kokosową (*im większa zawartość kokosa w składzie mleka tym więcej śmietanki się wytrąci – ja zazwyczaj kupuję w Lidlu) ubić za pomocą miksera. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 40 minut. Pozostawić w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wystudzić całkowicie na blacie.
Składniki polewy wymieszać (ja to zrobiłam energetycznie potrząsając słoikiem) a następnie rozprowadzić po wystudzonym cieście.
Skomentuj