Bez wątpienia mój ukochany rodzaj makowca – z delikatnym ciastem drożdżowym i wilgotnym makiem. Przepis od niezastąpionych Moich Wypieków – proporcje na jedną roladę.

Co będzie potrzebne:

Na ciasto drożdżowe

  • 150 g mąki pszennej (plus trochę do podsypania)
  • 60 ml letniego mleka
  • 50 g masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 2 żółtka
  • 7 g drożdży suszonych
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 0.5 łyżki rumu (lub wódka, spirytusu)
  • Ziarenka z połowy laski wanilii

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z mąką. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, masło dodając na samym końcu. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski i przykryć lnianym ręcznikiem. Pozostawić do podwojenie objętości (ok. 1-1.5 godziny).

Można też wyrobić ciasto w maszynie do chleba wsypując składniki w kolejności – mokre, suche i drożdże na końcu. Program do mieszania i wyrastania ciasta (u mnie 1:50 godz.).

Masa makowa

  • 165g suchego mielonego maku
  • 45 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 30 g rodzynek
  • 15 g posiekanych włoskich orzechów
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka masła
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 2 białka

Wykonanie:

Mak zalać wrzącą wodą do przykrycia i pozostawić do wystudzenia. Dokładnie odcisnąć nadmiar wody (najlepiej w bawełnianym lub lnianym ręczniku kuchennym).

Wymieszać odciśnięty mak z pozostałymi składnikami, na koniec dodając ubite na sztywno białka.

Rolada makowa

Wyrośnięte drożdżowe ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm od boków. Zwinąć w roladę, a końce podłożyć pod spód. Makowiec przenieść delikatnie na wysmarowany masłem papier do pieczenia i zawinąć dwukrotnie, zostawiając maksymalnie 1 cm luzu między ciastem, a papierem.

Piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C do złoto – brązowego koloru (będzie widać kolor przez papier).

Ciepły makowiec polać lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Można udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy, suchym makiem lub kolorową posypką.