Bez wątpienia mój ukochany rodzaj makowca – z delikatnym ciastem drożdżowym i wilgotnym makiem. Przepis od niezastąpionych Moich Wypieków – proporcje na jedną roladę.
Co będzie potrzebne:
Na ciasto drożdżowe
- 150 g mąki pszennej (plus trochę do podsypania)
- 60 ml letniego mleka
- 50 g masła (roztopionego i wystudzonego)
- 2 żółtka
- 7 g drożdży suszonych
- 2 łyżki cukru
- Szczypta soli
- 0.5 łyżki rumu (lub wódka, spirytusu)
- Ziarenka z połowy laski wanilii
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z mąką. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, masło dodając na samym końcu. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski i przykryć lnianym ręcznikiem. Pozostawić do podwojenie objętości (ok. 1-1.5 godziny).
Można też wyrobić ciasto w maszynie do chleba wsypując składniki w kolejności – mokre, suche i drożdże na końcu. Program do mieszania i wyrastania ciasta (u mnie 1:50 godz.).
Masa makowa
- 165g suchego mielonego maku
- 45 g brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 30 g rodzynek
- 15 g posiekanych włoskich orzechów
- 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka masła
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
- 2 białka
Wykonanie:
Mak zalać wrzącą wodą do przykrycia i pozostawić do wystudzenia. Dokładnie odcisnąć nadmiar wody (najlepiej w bawełnianym lub lnianym ręczniku kuchennym).
Wymieszać odciśnięty mak z pozostałymi składnikami, na koniec dodając ubite na sztywno białka.
Rolada makowa
Wyrośnięte drożdżowe ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm od boków. Zwinąć w roladę, a końce podłożyć pod spód. Makowiec przenieść delikatnie na wysmarowany masłem papier do pieczenia i zawinąć dwukrotnie, zostawiając maksymalnie 1 cm luzu między ciastem, a papierem.
Piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C do złoto – brązowego koloru (będzie widać kolor przez papier).
Ciepły makowiec polać lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Można udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy, suchym makiem lub kolorową posypką.
Skomentuj