Słodko-pikantne plasterki imbiru i do tego syrop, który można użyć do herbaty, deserów lub drinków. Ostrość imbiru można regulować poprzez wstępne gotowanie. Wybierając imbir zwróćcie uwagę, żeby skórka nie była sucha i pomarszczona. Przepis z bloga Bea w kuchni.
Co będzie potrzebne:
- 250 g imbiru
- 400 g brązowego cukru (lub pół na pół z białym)
- 500 ml wody
- Szczypta soli
Wykonanie:
Imbir obrać i pokroić w cienkie 1.5-2 mm plastry. Do garnka wrzucić plasterki i zalać zimną wodą do przykrycia imbiru. Zagotować i gotować 10 minut na małym ogniu. Odcedzić i powtórzyć proces – dzięki temu imbir nie będzie zbyt ostry.
Wstępnie przygotowany imbir włożyć do garnka razem z cukrem, solą i wodą. Gotować na wolnym ogniu aż syrop osiągnie temperaturę 106°C (będzie miał konsystencję płynnego miodu). Wystudzić przez minimum godzinę i przełożyć do słoika, zalać syropem. Przechowywać w lodówce. Resztę syropu można przelać do butelki i dodawać do herbaty, deserów lub koktajli.
2 Pingback