Jeden z moich ulubionych makaronów – udon z marynowaną wołowiną, brokułami i pysznym sosem na bazie masła orzechowego.

Co będzie potrzebne:

  • 200 g steku wołowego (antrykot lub rostbef)

Do marynaty:

  • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru startego na drobnej tarce
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego

Pozostałe składniki:

  • 200 g różyczek brokułu
  • 2 opakowania makaronu udon (po 200 g)
  • 3 cebule szalotki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka podprażonego sezamu

Na sos:

  • 4 łyżeczki niesłodzonego masła orzechowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki

Wykonanie:

Mięso pokroić w cienkie plastry. Składniki marynaty wymieszać, dodać do nich pokrojoną wołowinę i zostawić na godzinę, co jakiś czas mieszając.

Makaron udon wrzucić na wrzącą wodę i gotować minutę. Odcedzić i przelać zimną wodę. Brokuł pokroić na małe różyczki i przez 2 minuty blanszować we wrzątku.

Rozgrzać olej sezamowy w woku lub na patelni. Wrzucić wołowinę wraz z marynatą, smażyć około 1-2 minuty. Dodać szarlotki pokrojone na ćwiartki i smażyć kolejną minutę.

Dodać brokuły i makaron, smażyć 3-4 minuty.

Składniki sosu wymieszać i dodać na patelnię. Można dolać odrobinę wody, bo sos jest gęsty. Przesmażyć razem jeszcze minutę. Podawać posypane podprażonym sezamem.