Jeden z moich ulubionych makaronów – udon z marynowaną wołowiną, brokułami i pysznym sosem na bazie masła orzechowego.
Co będzie potrzebne:
- 200 g steku wołowego (antrykot lub rostbef)
Do marynaty:
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 2 cm kawałek świeżego imbiru startego na drobnej tarce
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
Pozostałe składniki:
- 200 g różyczek brokułu
- 2 opakowania makaronu udon (po 200 g)
- 3 cebule szalotki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka podprażonego sezamu
Na sos:
- 4 łyżeczki niesłodzonego masła orzechowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
Wykonanie:
Mięso pokroić w cienkie plastry. Składniki marynaty wymieszać, dodać do nich pokrojoną wołowinę i zostawić na godzinę, co jakiś czas mieszając.
Makaron udon wrzucić na wrzącą wodę i gotować minutę. Odcedzić i przelać zimną wodę. Brokuł pokroić na małe różyczki i przez 2 minuty blanszować we wrzątku.
Rozgrzać olej sezamowy w woku lub na patelni. Wrzucić wołowinę wraz z marynatą, smażyć około 1-2 minuty. Dodać szarlotki pokrojone na ćwiartki i smażyć kolejną minutę.
Dodać brokuły i makaron, smażyć 3-4 minuty.
Składniki sosu wymieszać i dodać na patelnię. Można dolać odrobinę wody, bo sos jest gęsty. Przesmażyć razem jeszcze minutę. Podawać posypane podprażonym sezamem.
Skomentuj