Postanowiliśmy ze znajomymi spotkać się z okazji święta dziękczynienia, a że każda okazja jest dobrą okazją żeby dobrze nakarmić towarzystwo zrobiłam wegański obiad dziekczynny. Jako zamiennik indyka przygotowałam pieczony w całości kalafior z wegańskim sosem pieczeniowym.

Co będzie potrzebne (na 3-4 osoby):

  • 1 kalafior (odcięte liście i przycięty głąb, żeby kalafior był płaski od spodu)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu Worchestershire
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1/3 szklanki wody

Wykonanie:

Wymieszać w garnku wszystkie składniki sosu, oprócz wody i skrobi. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut (sos ma delikatnie pyrkotać). W tym czasie w oddzielnym naczyniu wymieszać wodę ze skrobią. Zdjąć garnek z sosem z ognia i małym strumieniem dodawać skrobię, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Wstawić z powrotem na palnik i gotować jeszcze na małym ogniu przez 3 minuty, mieszając.

Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym do góry nogami i polać obficie sosem, tak żeby wpłynął między różyczki.

Odwrócić kalafiora normalną stroną do góry i polać resztą sosu. Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 40 minut, w połowie smarując kalaforia sosem z dna naczynia. Po tym czasie zdjąć przykrycie, obniżyć temperaturę do 180°C i piec kolejnej 40 minut, smarując kilka razy sosem.

Podawać z sosem z dna naczynia, z puree z ziemniaków i ulubionymi dodatkami.