Ostatnio wykorzystałam zapas domowego masła orzechowego (przepis tutaj) do zrobienia pysznego brownie z przepisu z Kwestii Smaku, ale z dodatkiem Reese’s peanut butter chips (dopiero później zauważyłam, że ma w składzie olej palmowy 😱). Zamiast nich możecie na szczęście użyć posiekanej czekolady lub chocolate chips.

Co będzie potrzebne:

  • 100 g deserowej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g chocolate chips lub peanut butter chips
  • 3 jajka
  • 135 g mąki
  • 1/2 szklanki masła orzechowego + syrop klonowy do dosłodzenia do smaku + szczypta soli morskiej

Wykonanie:

Masło rozpuścić wraz z połamaną na kawałki czekoladą w garnku w kąpieli wodnej. Wymieszać.

W misce krótko ubić jajka z cukrem. Dodać masę czekoladową i krótko wymieszać rózgą. Dodać mąkę i również krótko wymieszać łyżką, do połączenia składników. Dodać chocolate chips i wymieszać.

Masło orzechowe wymieszać z syropem klonowym (ilość zależy od Waszych preferencji) i szczyptą soli.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć dno papierem do pieczenia.

Przełożyć ciasto czekoladowe, na wierzchu nakładać łyżką kleksy masła orzechowego. Patyczkiem delikatnie robić wzorki mieszając masło z ciastem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 40-45 minut (piec aż patyczek wsadzony w masę nie będzie oblepiony surowym ciastem).