Ostatnio wykorzystałam zapas domowego masła orzechowego (przepis tutaj) do zrobienia pysznego brownie z przepisu z Kwestii Smaku, ale z dodatkiem Reese’s peanut butter chips (dopiero później zauważyłam, że ma w składzie olej palmowy 😱). Zamiast nich możecie na szczęście użyć posiekanej czekolady lub chocolate chips.
Co będzie potrzebne:
- 100 g deserowej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 100 g chocolate chips lub peanut butter chips
- 3 jajka
- 135 g mąki
- 1/2 szklanki masła orzechowego + syrop klonowy do dosłodzenia do smaku + szczypta soli morskiej
Wykonanie:
Masło rozpuścić wraz z połamaną na kawałki czekoladą w garnku w kąpieli wodnej. Wymieszać.
W misce krótko ubić jajka z cukrem. Dodać masę czekoladową i krótko wymieszać rózgą. Dodać mąkę i również krótko wymieszać łyżką, do połączenia składników. Dodać chocolate chips i wymieszać.
Masło orzechowe wymieszać z syropem klonowym (ilość zależy od Waszych preferencji) i szczyptą soli.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto czekoladowe, na wierzchu nakładać łyżką kleksy masła orzechowego. Patyczkiem delikatnie robić wzorki mieszając masło z ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 40-45 minut (piec aż patyczek wsadzony w masę nie będzie oblepiony surowym ciastem).
Skomentuj