Kaszotto z kaszy gryczanej z dodatkiem buraków to mega zdrowy, jednogarnkowy posiłek, który idealnie pasuje do jesiennej i zimowej aury. Danie jest bezglutenowe i wegańskie (lub wegetariańskie jeśli użyjecie masła klarowanego).

Co będzie potrzebne:

  • Kubek kaszy gryczanej
  • 4 średnie buraki, ugotowane lub upieczone
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 kubek warzywnego bulionu
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 10 małych pieczarek
  • 1 opakowanie szpinaku baby

Wykonanie:

2 buraki zmiksować na gładką masę w malakserze, 2 pozostałe pokroić w niedużą kostkę.

Na 1 łyżce oleju zeszklić cebulę i posiekany 1 ząbek czosnku. Dodać oregano, paprykę i kumin i przesmażyć 1 minutę. Dodać kaszę oraz zmiksowane buraki. Zalać bulionem i mlekiem kokosowym i gotować do miękkości (ok 10-15 minut), mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby uzupełniając płyn. Na koniec dodać pokrojone w kostkę buraki i sok z cytryny.

Na oddzielnej patelni, na pozostałej łyżce oleju podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, dodać 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki, chwilę przesmażyć i dodać partiami szpinak.

Do misek nałożyć kaszotto, na wierzchu ułożyć pieczarki ze szpinakiem.